21 januari 2022

Noten leren lezen: de basics

2 min read
Noten leren lezen - de basics

Wie een muziekinstrument leert bespelen, komt vroeg of laat voor de keuze te staan: ga je wel of niet noten leren lezen? Als je muziek van een ander wilt leren spelen, dan is het op z’n minst handig te noemen om muziekschrift te kunnen lezen. Het op gehoor kunnen naspelen is lang niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is noten lezen bij de meeste officiële instanties als de muziekschool, conservatorium en pop- en rockacademies verplichte kost. De basis van het noten lezen is gelukkig minder ingewikkeld dan je zou denken. Voor de tips in dit artikel danken we Emile van Leenen Piano’s.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je bladmuziek nodig. Hierbij is ‘blad’ een ruim begrip, want tegenwoordig wordt de tablet hiervoor steeds meer gebruikt. Bij de meeste muziekinstrumenten gebruik je beide handen om te spelen. Je tablet of papieren met oefeningen en muziekstukken kun je dus niet in de hand houden. Een lessenaar, ook wel muziekstandaard genoemd, is dus wel erg handig. Bij veel piano’s is deze al ingebouwd, bovenop de piano. Om niet afhankelijk te zijn van omgevingslicht is extra verlichting, zoals een pianolamp of staande bureaulamp, zeer aan te raden.

Het notenschrift

Voor de basics in dit artikel laten we een aantal dingen buiten beschouwing, zoals tempo’s, ‘sleutels’ en stemmingen. Dat komt allemaal nog wel. Blanco muziekpapier bestaat uit meerdere regels van elk 5 lijnen. Elke regel is weer opgedeeld in ‘maten’. Bij een standaard vierkwartsmaat bestaat elke maat uit vier tellen. Op, onder en tussen de lijntjes worden noten genoteerd. De verticale positie van elke noot bepaald welke toon er gespeeld moet worden. De noten die recht boven elkaar staan, speel je tegelijk. Er zijn verschillende soorten noten met elk een eigen ‘notenwaarde’. Deze bepaalt o.a. hoe lang je de noot aan moet houden.

Ingewikkeld? Ach, je moet het gewoon een keer zien en doen. Je zult zien dat je binnen no-time Vader Jacob van bladmuziek kunt spelen. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *